Viihdeväylä

TARINA ON KIRJOITUSPÖYDÄLLÄ

Tämä ei ole yritysesittely, vaan tarina yrittäjästä.


Tarina alkaa Orajärveltä vuonna 1975, kun 13-vuotias Kalervo ystävineen perustaa tanssiorkesteri Sailonsin. Heikki-isä ryhtyi kuskiksi ja ensitöiksi lähdettiin hakemaan rovaniemeltä pojille soittimia. Rumpaliksi värvätty Markku-serkku ei malttanut muutamaa tuntia odottaa, vaan rummut kasattiin välittömästi Bedfordin tavaratilaan ja harjoitukset sai alkaa. Yhteistuumin pojat totesivat, että basisti on täysin turha ja näin ollen Kalervo sai hoitaa basson roolin Hammondeillaan.

Ensimmäinen keikka saatiin myytyä nopeasti Kittilään. Hotellinjohtaja ei keikkaa tilatessaan tiennyt (eikä kerrottu), että soittajat ovat 13-15 vuotiaita ja näin ollen saisi päästää nuoria muusikon alkuja ravintolaan ollenkaan ja osaisivatkohan pojat edes soittaa?. Sovittiin, että kuskina toiminut taksikuski seisoo keikan ajan lavan vieressä "holhoojana", sekä ennen ovien avausta pojat soittavat muutaman kappaleen, jonka jälkeen päätetään saavatko pojat illan keikkaa soittaa. Keikka soitettiin, ihmiset tanssivat ja seuraava keikka sovittiin kuukauden päähän.

Ensimmäinen kriisipalaveri pidettiin vuosi perustamisen jälkeen, sillä äänenmurros yllätti ???, eikä bändillä ollut enää solistia. Apu löydettiin läheltä, kun ??? isosisko Discokuningatar Eini, tarttui mikkiin.

Täytettyään 16 vuotta, Kalervon hyvin alkanut muusikon ura jatkui sotavoimissa, mutta soittokunta ei tarvinnut kiipparistia, vaan puhaltajasti oli kovasti puute. Hammondit vaihtuivat klarinettiin. Viikot vierähtivät sotilassoittajana ja viikonloput saksofonistina Tarja Ylitalo & Trio:n riveissä, kunnes Saksofonistin pestistä tuli kokopäivätyö.

Parhaimmillaan yli 200 keikkaa vuodessa vaati veronsa ja elämä tien päällä ei enää tuntunut työltä, jota haluaisi loputtomiin tehdä. Eletään vuotta 1984, kun Kalervo päätti perustaa oman yrityksen Trio:n rumpalin Eeron kanssa. Perustettiin uusi yritys, jonka nimeksi tuli pitkän pähkäilyn jälkeen Viihdeväylä Ky. Alkuosa "Viihde" oli helppo, mutta jälkiosa tuotti tuskaa, kunnes Eero katsoi ulos ikkunasta ja näki "Väylän"(Väylä = Tornionjoki).


Tuoreet yrittäjät päättivät vuokrata tanssitalot Kaulinrannasta ja Kittilän Alakylästä ja bisnesidea oli hankkia nimekkäitä artisteja esiintymään joka viikonloppu; perjantaina Kaulinrantaan ja lauantaina Kittilään. Lippuriskillä hankittava tuotto jäi valtaosin miinus-merkkiseksi ja vuoden yrittäjä-uran jälkeen todettiin, että käteen jäi lähinnä velkaa ja hyviä tarinoita.

Piti keksiä jotain uutta ja näin ollen päätettiin muuttua ohjelmatoimistoksi. Parin vuoden orkesterikaupan jälkeen heräsi kysymys; mitä silloin soi, kun soittajat ovat väliajalla? Ratkaisu oli 80-luvulla uusinta teknologiaa edustavat CD-levyt, joita ravintoloille vuokrattiin.

90-luvulla ravintoloille tarjottiin orkestereiden ja taustamusiikin lisäksi kolikkojukeboxeja, biljardipöytiä ja tikkatauluja sekä äänentoistoasennuksia. CD-levyjen suurin heikkous oli asiakkaan musiikkivalikoiman koko ja päivittäminen. Vuosituhannen vaihteessa ensimmäinen tietokoneella toimiva musiikkiohjelma alkoi näyttämään suuntaa tehokkaammalle tulevaisuudelle.

Aloita kokeilujakso